ΝΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Μαΐου 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
facebookyoutube

ΟΣΔΕ: Νέα παράταση ή να πάρουν κωδικό και να μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους χωρίς πρόστιμα ζητούν από το ΥπΑΑΤ.

IMAG3222Λίγες ώρες έμειναν για να ολοκληρωθεί η κατάθεση των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης (δηλώσεων ΟΣΔΕ) των αγροτών της χώρας. Παρότι δόθηκε παράταση ενός μήνα (ως τις 15 Ιουνίου) στο χρόνο κατάθεσης των αιτήσεων, δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που δεν έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες πανελλαδικά σε επίπεδο καταχώρισης στο σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 50% των δηλώσεων. Δύο λύσεις προτείνουν στο ΥπΑΑΤ για να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός προστίμων. Η μια είναι να δώσει νέα παράταση το ΥπΑΑΤ, κάτι που ζητά και με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή. Η άλλη είναι να πάρουν όλοι οι παραγωγοί κωδικό και να συνεχίσουν να κατατίθενται οι αιτήσεις μετά την 15η Ιουνίου χωρίς να είναι εκπρόθεσμες.

 

IMAG3225Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ  υπάρχει μεγάλο φόρτο εργασίας επειδή παράλληλα με τις δηλώσεις γίνονται και οι μεταβιβάσεις. Υπενθυμίζουν ότι το σύστημα άνοιξε αρχές Μαΐου. Στόχος της πρότασης αυτής είναι να προλάβουν να καταθέσουν τις αιτήσεις όλοι οι αγρότες και να περιοριστεί ο αριθμός των εκπρόθεσμων αιτήσεων σε ένα μικρό ποσοστό. Παράλληλα, με την επιμήκυνση της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων, τα γραφεία υποδοχής θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν καλύτερη δουλειά, κάτι που θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των λαθών, που είναι φυσιολογικό να γίνουν όταν οι αιτήσεις κατατίθενται βιαστικά και με μεγάλη πίεση χρόνου.

Βασικό ρόλο στη λύση αυτού του προβλήματος αναμένεται να παίξει ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ «όποιος αγρότης υποβάλει την αίτησή του μετά τις 15 Ιουνίου και μέχρι τις 11 Ιουλίου, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής». Αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί λύση θα αναγκαστούν πολλοί αγρότες να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα.

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>